Terug naar: Ontdekken 

Alles wat u wilde weten over eieren 

26 April, 2020 

Altijd al willen weten waarom het soms zo moeilijk is om eieren te pellen? Hoe lang je een ei moet koken? Zijn eieren wel echt gezond? Of vraagt u zich nog steeds af wat de beste manier is om eieren te bewaren? In dit artikel bespreken we de meest voorkomende vragen over eieren. Lees dus snel verder!

Hoe (lang) kook ik een ei?

Een ei koken lijkt heel eenvoudig, maar iets te lang koken kan al veel verschil maken. Daarom vertellen wij u graag hoe lang een ei gekookt moet worden. 

  • Een zachtgekookt ei laat u 3 á 4 minuten koken.
  • Een halfzacht gekookt ei laat u 5 á 6 minuten koken.
  • Een hardgekookt ei laat u 8 á 10 minuten koken. 

Zorg bij het koken van een ei er altijd voor dat de eieren net onder water staan. Laat het water niet te hard koken, want dan kan het ei breken. Eventueel kunt u een gaatje aan de stompe kant van het ei prikken met een eierprikker of stompe naald. Hierdoor kan de lucht uit het ei en zal hij tijdens het kookproces niet breken. 

Wat is de beste manier om eieren te bewaren?

Eieren bewaart u het beste in de koelkast. Het liefst in de doos, de doos zorgt er namelijk voor dat de eieren minder snel uitdrogen. Als u eieren in de koelkast bewaart, dan blijven ze langer vers en krijgen schadelijke bacteriën zoals salmonella minder kans.

Waarom is het soms moeilijk om eieren te pellen?

Hoe ouder een ei is, hoe makkelijker hij te pellen is. Is het pellen van een ei moeilijk? Dan betekent dit dat het ei nog erg vers is. Eieren van 1 of 2 dagen oud zijn het moeilijkste te pellen, daarna gaat het steeds wat makkelijker. Het eiwit zit bij verse eieren nog dicht tegen het vliesje, en dit vliesje zit ook nog dichter tegen de eierschaal aan. Later komt hier lucht tussen, waardoor pellen makkelijker wordt.

Eieren van ongeveer 2 weken oud zijn het makkelijkste te pellen. Het is tevens belangrijk om een ei heet te koken en daarna te laten ‘’schrikken’’ onder koud water. Naast dat het ei door het koude water niet meer doorgaard, is het hierdoor ook een stuk makkelijker om het ei te pellen.

Zijn eieren gezond?

Eieren vallen in de Schijf van Vijf en bevatten veel vitamine B12, vitamine D, vitamine B2, vitamine A en mineralen zoals ijzer en zink. 2 tot 3 eieren per week passen in een gezond voedingspatroon. Bent u vegetariër? Dan kunt u er zelfs 3 tot 4 per week eten. Dit komt omdat vegetariërs minder verzadigd vet binnen krijgen.

Waarom zitten er soms witte strengen in een ei?

De witte strengen in een ei zijn de hagelsnoeren die ervoor zorgen dat de dooier midden in het ei blijft. De witte strengen zijn het best zichtbaar bij heel verse eieren. 

Hoeveel eieren legt een kip?

Kippen beginnen met het leggen van eieren als ze ongeveer 18 weken oud zijn. Hoe ouder een kip wordt, hoe meer eieren ze legt. Een kip legt gemiddeld 5 eieren per week. Kippen leggen meer eieren als er veel zonlicht is. Als de dagen korter worden, zullen kippen dus minder eieren leggen.

Deze informatie is samengesteld met informatie van onder andere het Voedingscentrum.

Volgt u ons al op Facebook? Zo blijft u altijd op de hoogte van onze speciale acties, mis niets meer!

© 2019 - 2023 Fruitbijuthuis.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel